Back

Kabına Sığamayan Yakalılar # 1 Kadriye Yürük Yılmaz

1. Kadriye kimdir?

Kısaca cevap vermem gerekirse Kadriye bir anne, avukat, ticari uyuşmazlıklarda arabulucu ve pozitif iletişimci. Bir süre önce kendi danışmanlık ofisini kurduğu için aynı zamanda bir iş insanı. Son zamanlarda dark academia kitaplarına dalmış, çocukluğundan beri korku filmlerine bayılır ve tatlıya hayır diyemez. 😀

2. Kadriye iş hayatına neden doğrudan serbest avukat olarak başlamadı da 10 yıla varan bir süre boyunca orta-büyük ölçekli hukuk bürolarında yer aldı?

Yurtdışında yüksek lisansımı tamamladıktan sonra ülkeye döndüğüm dönemde görüştüğüm meslek büyüklerim ve sektör insanları arasında ana akım bir düşünce hâkimdi: “Yeteneklerini ve yabancı dilini kullanabileceğin büyük bir hukuk firmasını seç, deneyim kazan, aynı firmada kariyerini inşa et.”

Biraz da “Yeterince iyi bir çocuk olursan sen de şirinleri görebilirsin” durumu 😀😀 ve aileden gelen “İşini iyi yapar ve çok çalışırsan istediğini elde edebilirisin” inancı kariyerimin başlangıcına yön verdi diyebilirim. Tabi ki bugünkü meslek ve iş anlayışıma kavuşmam burada tanıdığım insanlar, içinde yer aldığım işler ve kazandığım deneyimler sayesinde gerçekleşti.O zaman çok yönlü bir sorgulamadan geçirmemiş olsam da kariyerimin başında yaptığım seçimlerden memnunum.

3. Kurumsaldan kendi işine geçme kararının arkasında ne vardı?

Kan, ter, gözyaşı 😀😀😀. Şaka bir yana, tabi ki her yenilik sancıyla gelir. Zamanla içimde bir değişim isteği oluştu. Severek çalışsam da artık çalışma ortamımda daha fazla gelişemediğimi anladım ve yeni bir şey denemeye karar verdim. O süreçte ne istediğimi bulamasam da ne istemediğimden emin olduğum zaman istifa ettim. Pandeminin ortasında uzun yıllar çalıştığım ekipten ayrıldığımda henüz kendi işimi kurmak istediğimden haberim yoktu😀. Rahat battı diyenler de oldu, şimdi sırası mı diye soranlar da 😀.

4. Bugün tekrar kurumsal dünyaya dönmek söz konusu olsa, Kadriye hangi koşulda tekrar kurumsala döner?

Şu an kendi işimi geliştirmeye odaklandığım için bu soruya tam bir yanıt veremeyebilirim. Geçtiğimiz aylarda büyük ölçekli bir hukuk firması bir iş görüşmesi için ulaştı. Tanışmak ve kendimi de gözlemlemek için davetlerini kabul ettim. Görüşmede bir kez daha anladım ki kurumsala geri dönmek gibi bir düşüncem şu aşamada yok.  Hatta görüşmenin sonunda ben onlara işbirliği ve hizmet teklifinde bulundum 😀.

Potansiyelini Ateşle®

Sadece 6 Özel Kişiye Yol Arkadaşlığı

5. Kadriye’nin yolculuğunun en önemli 3 destekleyici kişisi ve/veya süreci nedir?

En büyük destekçim ailem. Ailem aynı zamanda hem hayatımda hem işimde en iyi halimi ortaya koymak için sebebim. Bir de zaman zaman 8 yaşındaki ve 80 yaşındaki Kadriye’yle konuşmak beni şuanda yapmak istediklerime hizalıyor. Son olarak, düşündüğümüzden uzun ve lineer olmayan kariyer yolculuğunda aldığım profesyonel koçluk ve mentörlük desteklerini de saymadan geçemem.

6. Serbest çalışmak isteyen avukatlara Kadriye’nin önerisi nedir?

Yeni bir adım atmadan evvel günümüzde başarı, mutluluk, iş-özel hayat dengesi gibi çerçevelenmiş kavramların kendilerine ne ifade ettiğini sormalarını öneririm. Kurumsal hayatta var olmak, kendi işini kurmak ya da tamamen başka bir yol çizmek her zaman hepimiz için mümkün. Kendi işini yapmanın da diğer her şey gibi iyi ve zorlu yanları var. Bence kritik olan ne istediğimizden ve ne için istediğimizden emin olmak.

7. Herkes kendi işini yapmalı mı?

Herkes kendi işini yapmalı mı, bilmiyorum. Ben hep bir işe kendim girişip o işi iyisiyle kötüsüyle kendim deneyimleyen ve öylece karar veren birisi oldum. Kendi işini yapmak şu ana kadar çok değerli deneyimler kazandırdı tabi ki. Örneğin sadece işinizi iyi yapmak kendi işinizi kurmak için tek başına yeterli olamaz. Bunun yanında, belirsizliğe ve strese göğüs germeniz, bir ekibi, ofis maliyetini ve muhasebesini yönetmeyi öğrenmeniz, gerekli olduğunda bir bütçe ayırarak bir takım işleri delege etmeniz, satış ve pazarlama öğrenmeniz gerekiyor. İşin ilginç tarafı, hukuk fakültelerinde bu kavramlar hiç öğretilmediği gibi, networking, topluluk önünde konuşma, iyi bir dinleyici ve iletişimci olma gibi yetenekler kazandırmak için bir ortam da hazırlanmıyor. Kısacası kendi işini kurmak isteyen avukat arkadaşlarıma bu konuya bütüncül yaklaşıp kendilerini yalnızca bir avukat değil, bir iş insanı olarak görmeye başlamalarını dilerim.

8. Kadınlar mı? Erkekler mi kendi işini daha çok yapmalı?

Bu soruyu ilk bakışta ayırt edici bir fark olduğunu düşünmüyorum diye cevaplamak istiyorum. Yine de ne yazık ki iş hayatında yaşanan ayrımcılıkların ve görünmez cam tavanların etkisi sebebiyle kadınlar yaşadıkları dezavantajları bir itici güce dönüştürmekte daha becerikli ve cesur olabiliyorlar. Ben herkesin kadın-erkek, yaşlı- genç, deneyimli-deneyimsiz gibi ayrımcılıkları reddedip kendini ve işini değerli hissettiği bir çalışma ortamına kavuşabileceğine inanıyorum.

Kemal Başaranoğlu
Kemal Başaranoğlu
https://www.kemalbasaranoglu.com

1 comment

Leave a Reply