Back

🔥 Nörobilim Yaklaşımlı Koçluk Nedir?

Nörobilimsel Koçluk klasik anlamda bilinen koçluğun soru sormak boyutunun çok ötesinde Koç ile Koçluk Alan arasındaki sosyal etkileşimde beyinlerin ortaya çıkarttığı büyük potansiyeli simgeler.

 

 

1. Nörobilim Yaklaşımlı Koçluk Nedir? 🔥

Davranışlarımız, hissettiklerimiz ve anlam yüklediğimiz her şey beynimiz aracılığıyla gerçekleşmektedir. Her birimiz, çok sınırlı olan bilinç düzlemlerimizden konuları dile getirirken, aslında zihnimizde ve bedenimizde dile getirilemeyen fakat duyulmasını beklediğimiz noktalara sahibiz.

Gerçek şu ki, duygu, düşünce, davranış sistemlerimiz bilinçli bir düzeyde gerçekleşmemektedir. Bu nedenle, nörobilim yaklaşımlı koçluk ile beynimizin duygu, düşünce ve davranış modelleri, farkındalık kazanımı ve eylemlerle değişme becerisini, nöroplastisiteyi sağlamak mümkün olabilmektedir.

Nörobilim yaklaşımlı koçluk yoluyla, koçluk alan yol arkadaşlarımın beyinlerindeki davranışların, düşüncelerin ve duyguların etkileşimini fark edilmesi; bu farkındalıkla, ulaşmak istedikleri sonuçları alabilmelerine yardımcı olurken beynini bilimsel farkındalıkla kullanması, içsel değişim ve dönüşüm süreçlerini kendi kendilerine sürdürülebilir kılmalarına alan açıyorum.

2. Neden Nörobilimsel Koçluk? 🔥

Beynin duygu, düşünce ve davranış yönetimindeki etkileşimi ile rolünü anlamak, koçluk sürecinde daha derin ve sonuç odaklı bir farkındalık sağlamaktadır. Nörobilimsel koçluk beynin nörobiyolojik süreçleri keşfettiren, bu süreçlerin değişmesi için araçlar sunan ve bunları bilimsel temellere dayandıran bir yaklaşımla değişimi kalıcılaştırırken, koçluk alan yol arkadaşlarımın kalıcı, sürdürülebilir hedeflerine ulaşmaları için önemli bir alt yapı sunmaktadır. Bu süreçte rol alan bazı önemli beyin bölgeleri;

  • Prefrontal Korteks (Yeni Beyin): Planlama, karar verme, problem çözme, değerlendirme, gelecek kurgusu yapma işlemlerinden sorumlu beyin bölgesidir. Prefrontal bölge aktivitesi çalıştırılarak; bilinçli hedef ve vizyon, doğru kararlar ve net öngörüler oluşturması sağlanır.
  • Amigdala: Beynin duygusal kodlarının bulunduğu bölgedi. Korku, öfke, heyecan gibi duyguları barındıran bu bölge doğru bir şekilde yönetilemezse birçok iletişim kazasına, anlaşmazlıklara ve potasiyellerin kaybedilmesine neden olur. Amigdalanın, bilinçli farkındalıkla yönetilmesi sağlanarak kişilerin duygu yönetimini kontol altına almaları sağlanır, aşırı ve bulunduğu ortama uymayan tepkiler vermesi önlenir, stres ve kaygıların azaltılarak dengeli bir ruh haline ulaşmaları sağlanmaktadır
  • Hipokampus: Beyinde yeni bilgi ve deneyimlerde kritik bir role sahip olan bu bölge hafıza ve öğrenme süreçlerinden sorumludur. Hipokampus etkileşimli farkındalık sürecinde eski işe yaramayan düşünce ve inanç kalıpları yerlerini yeni ve kişiyi istediği hedeflere ulaştırırken, kişinin kimlik olarak değişim süreçlerini yaşamasına yardımcı olacaktır.

Beynin farklı bölümleri kendi içinde sürekli etkileşimle bir bütün olarak çalışır.

3. Koçluk hizmetini nörobilimsel yaklaşımlarla deneyimlemek size ne sağlar?🔥

1. Kanıta dayalı nörobilimsel bilgilerle yapılandırıldığından, BİLİNÇ DÜZEYİNİ NETLEŞTİRİR.

2. Davranışların arkasındaki nörobiyolojik temelleri fark ederek anlamayı sağladığından, kısadan uzun vadeye doğru giden koçluk yolculuğunda DAVRANIŞSAL DEĞİŞİMDE KALICILIK SAĞLAR.

3. Beyin süreçlerini anlamak duyguları, düşünceleri ve davranışları daha bilinçli olarak yeniden oluşturulma alanı sağladığından, ZEKİ DUYGULARLA YAŞAMA ŞANSI SUNAR.

Özetle, her birey parmak izi kadar özel ve birbirinden farklıdır. Nörobilimsel koçluk kişinin kendisini, beynini ve beyninin işleyişini her aşamada fark ederek tanımasına, ihtiyaç duyduğu değişimi, dönüşümü zaman, para, iç huzur ve tatmin ile yapmasına destek olmaktadır.

 

4. Nörobilimsel Yaklaşımla Koçluk yapan ben kimim? 🔥

Ben Kemal Başaranoğlu.

Dünyanın en saygın koçluk okullarından biri olarak kabul edilen Kanada kökenli Erickson Coaching International’dan aldığım temel koçluk ve destekleyici koçluk eğitimleri sonrasında, ICF’ten MCC (Master Certified Coach) unvanına sahip Türkiye’deki 44’üncü, dünyadaki 1.346’ncı Profesyonel Koç’um. Odağım “insan potansiyeli”. Bireylere ve takımlara, potansiyele odaklı koçluk, atölye çalışmaları yapıyorum.

Ağırlıklı olarak üst-orta düzey yöneticiler, girişimciler, kariyerine yön vermek isteyenlerle, nörobilimsel yaklaşımları öğrenmek isteyen koçlar ile 6.000 saatin üzerinde koçluk görüşmesi, nörobilim yaklaşımlı koçluk ihtiyacını anlamamı sağladı. Otomotiv, eğitim, kozmetik, oyun, enerji ve güç sistemleri, lojistik, tekstil, tıp, finans, bankacılık, sigorta, bilgi sistemleri, hukuk ve danışmanlık sektörlerinde bugüne dek verdiğim hizmetler, programı zenginleştirdi.

2022 yılından beri Üsküdar Üniversitesi’nde Nörobilim Yüksek Lisansı yapıyorum. “Profesyonel Koçluk Alan Bireylerde İnanç ve Düşünce Kalıpları Değişiminin Hormon Düzeyleri Üzerindeki Etkisi” isimli tez çalışmam ile hem kendi hayatında koçluk alan hem de bu hizmeti uzun yıllardır veren biri olarak koçluğun bilimsel temelde beyin; yani, nörobilimsel ilişkisinin eksik kalan taraflarını merak ediyor, iş hayatının pratiğinde sonuç veren bu uygulamanın bilimsel olarak daha güçlü hale getirilmesi için çalışıyorum.

Kurumsal dünyada 15 sene Renault Grubu’nda hem hiyerarşik hem de proje yöneticisi olarak çalıştım. Farklı kültürlerde insanlarla işbirlikleri yaparak, Renault’nun maddi ve manevi kazançlar elde etmesine yardımcı oldum. Ayrıldığımda Renault’nun Bursa Fabrikaları’nda (Otomobil ve Mekanik Fabrikaları) 8 kişilik ekibimle birlikte 6.000 kişilik fabrikanın 4.500 kişisine hizmet verdik. Hizmet verdiğimiz sektörler, üretim, lojistik, kalite, mühendislik ve endüstriyel projelerdi.

 

Akademik Hayatım:
Yüksek Lisans (… – 2023) Üsküdar Üniversitesi Nöropazarlama,
Yüksek Lisans (… –  2022) Üsküdar Üniversitesi Nörobilim,
Girişimcilik Programı (2020) University of Nevada, Reno (ABD),
Yüksek Lisans (2003) ve Lisans (1999) : Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği

Kemal Başaranoğlu, MSc, MCC

30.10.2024

Kemal Başaranoğlu
Kemal Başaranoğlu
https://www.kemalbasaranoglu.com