Back

Kurumsal dünyada dibe vurmaktan nasıl kurtulabilirsiniz?

Kurumsal dünyada mesai saatleri içinde sadece ve sadece kurumsal işinizle uğraşıyorsanız, kendinize hayatınızın en büyük kazığını atıyorsunuz.

 

İş dünyasında yapılan en büyük hataların

❌ O an, orada, verilen işi ve aynı zamanda verilmeyip kariyer beklentisiyle üzerine atlanılan işleri yapmakla geçirmek,

❌ Algıyı ve öğrenmeyi kapatmak, başka konuları görmemek,

❌ Dış dünya bağını keserek gelişimi azaltmak ya da durdurmak, olduğunu düşünüyorum.

 

Çalıştığınız birimde yöneticiler;

1. İş yükü dengelemesini doğru yapmaz,

2. Potansiyelinizi ölçemez ve buna uygun size iş vermez,

3. Birimin elindeki iş ile çalışan sayısını doğru orantı kurulmazsa (hala ne kadar çok adam/kadına sahipsem o kadar güçlüyüm/büyüğüm mantığına sahip idareci/yönetici var),

o zaman ya çok işini olur ya da potansiyelinizin altında çalışırsınız.

 

Bunun sonucunda olacak bellidir;

❌ Kurumsalda sadece kurumsalın işleri yapılır inancınız varsa o zaman iş saatlerinde başka hiçbir şey yap(a)mazsınız (bu inanç bende çok güçlü vardı ve çoğu zaman performansımın altında işlerde çalışarak sıkılırdım)

❌ Dosyalar arasında verimsiz gezinirsiniz, zamanı verimsiz kullanırsınız,

❌ Kurum içi kulis ve dedikodularla uğraşırsınız,

❌ Kendi kendinizi tembel, erteleyen, iş savsaklayan moda sokarsınız. Çünkü bilirsiniz isterseniz bir an önce bitirebileceğinizi ama hiçbir zaman da bir an önce bitirmezsiniz. Ve hayatınızın en yıkıcı alışkanlığı olan “ertelemeyi” hayatınıza alıp, onu pekiştirirsiniz. Yaşamınızın birçok noktasına bunu taşırsınız.

 

İşin daha kötüsü ve komiği, yetişemez moda girip, 9-6 çalışma saati, 9-7/8 olur ve eve döndüğünüzde tükenmiş bir şekilde ya kendinizi ekran kaydırırken ya da Netflix/Disney gibi platformları izlerken bulursunuz. Yaşamınızı bir anda kendiniz tüketirsiniz.

 

ŞİMDİ NE YAPABİLİRSİNİZ?

✅ İş ortamında kendinizi geliştirecek çalışmaları hayatınıza katın. Farklı projelerde yer almaya çalışın.

✅ Her gün en az sabah-öğle-akşam 15 dk x 3 kendinizi geliştirmeye yönetlik okumalar/araştırmalar yapın.

✅ Ve kurumunuzda olabilecek olası olumsuz sürprizlere karşı B/C/D planları geliştirin.(Yıllar sonra yaptım ve “iyi ki” diyorum).

Bu arada merak etmeyin, korkmayın.

O 15 dk x 3’ler sadece sizi geliştirmeyecek, bakış açısı genişlemesi, öğrenme motivasyonu, rahat bir nefes alma ile mevcut iş performansınızı da olumlu yönde etkileyecek.

Ve yöneticileriniz bundan memnun kalacaktır (*).

Tabii hala yöneticiniz olarak kalabiliyorlarsa…

 

(*) İdareciler için söz vermiyorum. Onlara göre bant kenarında vida sıkar gibi olmanız gerekiyor, sürekli ekran başında klavye sesleri….


 

Potansiyelini Ateşle 31. grup 5 Kasım Salı günü başlıyor.

5 yılı aşan bu deneyim ve 140’ın üzerinde dostumun bulunduğu ağa dahil olmak istiyorsan; programı incele – yorumları oku ve  öngörüşme davetini sayfadaki formdan talep et.

Tarih 12 Kasım 2022. O güne kadar Kemal’in sadece LinkedIn’deki yazılarını okumaktaydım. O yazılarından kendisini kurumsalın dişlilerinden kurtarmış, kendisine teklif edilmiş expat’lığı dahi elinin tersi ile itmiş eski bir beyaz yakalı olarak tanımıştım. Adeta bir idol!

O dönem kafamın da çok karışık olduğu bir dönem idi. Bundan dolayı olsa gerek, Kemal’in 19.sunu başlatacağını “Potansiyelini Ateşle” programına katılmaya karar verip kendisine son cümlesi “…… Sanırım başarı ve mutluluğa giden yolu arıyorum…”olan ve benim için hayatımda çok önemli bir kilometretaşı olacağını sonradan anlayacağım e-postamı gönderdim. İyi ki gönderdim ve iyi ki o da beni programına kabul etti.

Daha ilk görüşmede öyle sorular sordu ki, adeta paralize oldum… Beni 19.grubuna dahil etti, bakış açım değişti, kendimi tanımak, potansiyelimi görmek ve kullanmak için yapmam gerekenler hakkında, kişisel gelişime inanan ama – belki de bilimsel zemine bir türlü oturtamadığım için olsa gerek – kişisel gelişim eğitimlerinden istediği verimi alamayan bir mühendis olan ben ilk defa kendime “e bu anlatılanlar çok mantıklı” dedim.

 

Kemal’in oluşturduğu 19.gruptaki arkadaşlarımla da online toplantılar yaptığımız halde o kadar samimi ve içten iletişim kurabileceğim aklımın ucundan geçmezdi, sanki kırk yıllık dostum gibi hepsi, hala konuşup yazışırız, birbirimize destek veririz her konuda…
Kemal’e çok teşekkür ediyorum. Şimdi daha mutluyum, potansiyelimin farkındayım.

 

Buğra Öğüt – Industrial Engineer | GRC Professional | TSE BİG D1 D2 Lead Auditor | ISO 9001 & ISO 27001 Lead Auditor | ITIL-F certified | EFQM Assessor |
Potansiyelini Ateşle Programı Katılımcısı / Linkedin Referanslarımdan alınmıştır

 


			
Kemal Başaranoğlu
Kemal Başaranoğlu
https://www.kemalbasaranoglu.com