Back

Koçluk eğitimi almak istiyorum. Gerçek ihtiyaç ne?

Koçluk eğitimi almak mı? Koçluk hizmeti almak mı?

3 önemli yanlış bilinene açıklık getirelim mi?

Bana koçluk eğitimi almak konusunda şu şekilde yaklaşılıyor:

1. İnsanlarla konuşmayı ve insanlara bir şeyler anlatmayı, insan hayatına dokunmayı seviyorum.

Hayal kırıklığı olacak ama insan hayatına dokunmak için daha kolay işler var; maliyeti de düşük. Koçluktan gelir elde edenlerin sayısı çok ama çok az. İnsanlarla konuşmak ve bir şeyler anlatmak diyorsan.. Zaten üzgünüm. Koçken yapacağın tek bir şey var: SUSMAK.. Bu nedenle, eğitim almadan önce yetkin birinden koçluk almanı, süreci deneyimlemeni öneririm. Aksi halde hayal kırıklığı yaşarsın; verdiğin eğitim ücretleri de çöpe gider.

 

2. Ben koçluk eğitimi alıp, kendime, çocuğuma, aileme fayda sağlamak istiyorum.

Aman dikkat. Koç olduğunda, ilk ailen sana, “Git başımdan” ya da “Bana koçluk yapmayı bırak” diyecek. Sorun nedir bilmiyorum ama bu konuda kendin ya da ailenden birinin koçluk alması, emin ol hem daha düşük maliyetli hem de daha sonuç odaklı olacak.

 

3. Ben koçluk eğitimi alıp kendime, çalışma arkadaşlarıma, ekibime koçluk yapmak istiyorum. İkinci maddeden farklı bir sonuç çıkmayacak. Tek fark, çalışanların sana “Bana koçluk yapma” diyemeyecek ama arkadan “Bizimki de koçluk eğitimi aldı, kendini koç sanıyor” diyecek. Gerçekten amacın koçluk yapmak ise, koçluk yetkinliğini sadece yönetsel süreçlerinde kullanmak üzere daha kısa bir programa katıl. Yine söylüyorum; kendine koçluk hizmeti almak en hayırlısı ve sonuç odaklısı.

 

Esas soru;

Başarılı olmak için “ne zaman ve nasıl” koçluk eğitimi almalısın?

  1. Öncelikle koçluk eğitimi almadan önce mutlaka düzenli, yetkin bir koçtan koçluk hizmeti almalısın (ayda 1 defa önerim)
  2. Koçluk eğitimi alma kararı aldığında koçluk okullarını iyice araştırmalı; eğitim süresini, ICF akredite sertifika verip vermediğini iyice incelemelisin (DİKKAT: “ICF akredite sertifika veriyorum” deyip vermeyeni çok duydum. Bir de her akreditasyon aynı değil!)
  3. Koçluk eğitim sürecinin, müşteri yapacağın anlamına gelmediği konusunu kabulleniyorsan,
  4. Koçluk eğitimi süreci içinde düzenli olarak yetkin birinden, koçluk hizmeti almaya devam edeceksen
  5. Koçluk eğitimi bittikten sonra koçluk hizmetine devam ettiğin gibi gerçekten koçluktan hayatını kazanan birinden mentorluk alarak onun bilgisini (know-how) almayı, koçluk müşterisini nasıl bulduğunu öğrenmeye niyetliysen
  6. Koçluk hizmeti almanın bir sonu olmadığının farkındaysan.. Sürdürmediğin bir hizmeti satamazsın, öyle değil mi?
  7. Koçluk ses kaydına mentorluk ve supervizyon .. gibi hizmetler alıp, koçluk kaliteni yükselteceksen.

Ve en önemlisi, tüm bu süreçler, sürecin hesaplayacağın maddi bedeli senin için uygunsa, o zaman bu işe girmeyi düşünebilirsin.

Kemal Başaranoğlu
Kemal Başaranoğlu
https://www.kemalbasaranoglu.com