Koçluk nedir?
Koçluk, bir bireyin (coachee) problemini çözmek ya da bir potansiyelini ortaya çıkartmak üzere bir koç (coach) ile bir araya gelerek yaptığı diyaloglardır. Bu süreçte koç, yol arkadaşının potansiyelini farkındalıkla ortaya çıkartmasını, koçluk metodolojilerini kullanarak gerçekleştirir. Koç, koçluk alana kesinlikle akıl vermez, yol göstermez. Onun kendi yolunu bulmasında ve potansiyelini gerçekleştirmesine yol arkadaşlığı yapar. Yolculukta koç, koçluk sürecinin doğru yürütülmesinden sorumludur. Diğer sorumluluklar, %100 koçluk alana aittir. Koçluk alanın koça karşı hesap vermesi söz konusu değildir. İletişim, yetişkin yetişkin tarzıdır.
Profesyonel Koç nedir?
Koçluk sürecinde süreci yöneten kişiye Profesyonel Koç denir.
Koçluk eğitimi nedir?
Koçluk hizmeti vermek üzere tasarlanmış programlara verilen addır.
ICF nedir?
Uluslararası Koçluk Federasyonu’nun (International Coaching Federation) kısaltmasıdır. Koçluk çatı örgütü olup, dünyada en çok üyesi olan kurumdur.
ICF Akredite Program Nedir?
Uluslararası Koçluk Federasyonu’nun (ICF’in) belli standarlarına göre tasarlanmış ve yine ICF tarafından onaylanmış programlara verilen isimdir.
Koçluk Unvanları Nelerdir?
Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF)’nu, koçluk unvanlarını 3’e ayırır:
ACC – Associate Certified Coach: İlk seviye koçluk unvanıdır. 60 saat ICF akredite koçluk eğitimi ve en az 100 saat koçluk hizmeti olan kişilerdir.
PCC – Professional Certified Coach: İkinci seviye koçluk unvanıdır. 100 saat ICF akredite koçluk eğitimi ve en az 500 saat koçluk hizmeti olan kişilerdir.
MCC – Master Certified Coach: En üst düzey koçluk unvanıdır. 200 saat ICF akredite koçluk eğitimi ve en az 2500 saat koçluk hizmeti olan kişilerdir.
ICF tarafından verilen başka koçluk unvanı yoktur.
Sosyal medyada yanlış kulanılan koçluk unvanları: Koç-ICF, ICF’te Koç, ICF Akredite Koç, Prof. Koç, Pro.Koç,… v.b. gibi.
ICF Akredite eğitimden geçmeden ICF unvanı alınabilir mi?
Evet ama aldığınız programı ICF’e kabul ettirmeniz gerekiyor. Deneyenler, ICF akredite programa katılmanın ICF’i ikna etmekten daha kolay olduğu söylüyor.
Mentorluk Nedir?
Mentorluk, bir bireyin (mentee), daha önce aynı yoldan geçmiş bir mentor ile yaptığı yol arkadaşlığıdır. Burada mentor; mentee’sine akıl verebilir yol gösterebilir. Yolculukta mentor ve mentee % 50- 50 yolculuktan sorumludur. Yani, birbirine karşı sorumluluk vardır.